Vloerlak en dekkende vloerverf

Artikel 9 van 10

Dit adviesitem geeft verwerkingsadviezen voor het transparant of dekkend verven van houten vloeren. Voor een algemeen kader over lak, olie, was, zeep zie het advies "Vloer- en houtafwerking". Hieronder vind u meer uitleg over dekkende vloerverf en blanke lakken voor hout, in deze volgorde. Om direct naar de relevante dekkende vloerverven in de webshop te gaan klik hier, voor blanke Rigo lakken zoals Skylt klik hier en voor overige blanke (vloer)lakken klik hier

Dekkende vloerverf op houten vloerdelen of plaatmateriaal.

Bij het dekkend verven van houten vloeren zijn er een aantal zaken waar men rekening mee moet houden. In het algemeen kiest men uit oliebasis vloerverf  of watergedragen vloerverf. Watergedragen vloerverf heeft het voordeel dat tussen de lagen een uur of 3 tot 5 droogtijd voldoende is, tegenover 24 uur bij oliebasis verf. Ook "stinkt" de verf veel minder. Daarnaast is het bijna niet tot veeeel minder vergelend dan oliebasis vloerverf. Een oliebasis verf vergeelt in het donker, dus met name bij lichte kleuren en dan bijvoorbeeld het na enige tijd verplaatsen van een kleed o.i.d. kan men hier tegenaan lopen. Een oliebasis vloerverf kan wel weer handig zijn op plaatmateriaal dat ernstig kan opruwen of bijna opzwellen van watergedragen producten, zoals OSB (geperste houtvlokken, chipwood).  Een oliebasis vloerverf doet dat opruwen (bijna) niet. In beide verfsystemen zijn alle kleuren mogelijk. 

Een vloerverf wordt in de regel altijd in meerdere lagen opgebracht. Naast de slijtvastheid van het product is de laagdikte natuurlijk bepalend voor de duurzaamheid. Waar men verwacht bijvoorbeeld eenvoudig een jaar of 10 met de dekkende vloerverf te doen (als in: het ziet er dan echt nog goed uit), kan men niet volstaan met 1 of 2 lagen. Verder staat het natuurlijk vrij om toch veel minder laagdikte of lagen toe te passen, het onderstaand advies geeft de waarden zoals de fabrikanten of wij het "bedoelen". Ook hebben we wel klanten die een besleten vloer willen, dan moet men het ook niet te goed doen natuurlijk..

- Watergedragen dekkende vloerverf:

De meeste watergedragen vloerverf heeft geen isolerend vermogen. Dit is van belang, omdat hout inhoudsstoffen heeft die doorbloeden in de verflaag.

Zowel naaldhout (grenen, vuren, lariks),  eiken en hardhout - soorten bevatten die (verschillende) inhoudsstoffen. De dekkende vloerverf zal dan meestal direct gele, roodachtige of bruine vlekken vertonen. Dit kan vrij mild zijn - bij naaldhout kan het soms puur bij de noesten optreden, soms duurt dat ook enige tijd - of erg heftig, met geelbruine vlekken over de gehele planken. Het meest toont zich dit logischerwijs bij lichte kleuren. Bij dekkende watergedragen vloerverf wordt ook vaak een blanke slijtlaag over de dekkende vloerverf gezet: juist dan worden (alsnog) de inhoudsstoffen geactiveerd en wordt de doorslag (sterker) zichtbaar. Een testje met een dekkende vloerverf is dus geen garantie! Ook al kiest men niet voor een (extra) blanke slijtlaag, doorslag toont zich vaak direct maar kan zich ook ontwikkelen. Men moet dus een product nemen dat de inhoudsstoffen isoleert, zodat zich geen doorslag vormt.

Isoleren van de inhoudsstoffen.

Voor eikenhouten vloeren is er een speciaal watergedragen isolerend product, geheten Rainbow Color Primer isolerende vloerverf. Dit is op zich een sterk product, het is echter wel gemaakt als base coat - clear coat systeem. Men schildert dus eerst de vloer dekkend met deze isolerende verf en daarna kiest men de gewenste blanke vloerlak om het af te werken, van ultramat tot hoogglans. Zie voor meer specifieke uitleg het betreffende product.

Voor naaldhout en hardhout heeft de Rainbow Color Primer niet voldoende isolerend vermogen. Als men deze ondergrond met watergedragen vloerverf wil behandelen, past men eerst een andere isolerende laag toe, zoals dekkende synthetische snelgrond (Avis, in wit of lichte tot halfzware kleuren) of het natuurlijke maar ook zeer isolerende Schellak Isoleergrond (alleen in wit). De isolerende laag heeft dan wel meer oplosmiddelgeur dan de watergedragen vloerverf. Bij normale omstandigheden is zo'n 6 uur droging genoeg, voordat men de eerste laag vloerverf daar overheen zet. Voor eiken is dit systeem natuurlijk ook toepasbaar! Er bestaat ook watergedragen isolerende grondverf, dit is echter geen zekerheid qua isolerend vermogen tegen doorbloeden - als men zich zoveel moeite getroost is dat ons inziens een te groot risico.

Bij zowel de keuze voor Rainbow Color Primer als een andere isolerende laag, is het van belang dat de laagdikte voldoende is om verzekerd te zijn van genoeg doorslag-isolerend vermogen. Bij de Rainbow Color Primer (voor eiken dus zit dat in principe sowieso goed, omdat dit de dekkende vloerverf zelf is: men moet dus een mooi dekkende vloerafwerking krijgen met het isolerende product zelf. In de regel gaat dat in 2 volle lagen. Ook de andere isolerende producten hebben ons tot op heden niet teleurgesteld (20 jaar ervaring), men moet deze echter niet gaan verdunnen of uitstrijken tot meer dan 14m2 per liter.

De watergedragen vloerverf - systemen zijn dus als volgt:

Speciaal voor eiken: 2 of 3 lagen Rainbow Color Primer -gevolgd door 1 of 2 lagen blanke, watergedragen vloerlak naar keuze.

De keuze van deze lak hangt samen met de gewenste glansgraad (van ultramat tot glans), de gewenste eindsterkte / graad van belasting  i.c.m. met het budget. Het product Rainbow Color Primer verwijst naar een aantal van deze lakken, of lees hieronder meer bij het stuk over watergedragen blank lakken van vloeren (dat zijn dezelfde lakken als over een dekkende laag worden gezet).

Eiken, naaldhout, plaatmateriaal  of hardhout:  -1 isolerende laag zoals Avis multiprimer -gevolgd door   dekkende watergedragen vloerverf in 2 of 3 lagen.        -optioneel: 1 of 2 lagen blanke watergedragen lak, in de glansgraad naar keuze (van ultramat tot glans). Een blanke slijtlaag maakt het geheel mechanisch en chemisch nog een stuk sterker.

Normaliter is de dekkende vloerverf in 2 lagen zeker dekkend, des te meer als men de primer in (ongeveer) dezelfde kleur tint laat maken. Men kan het dus hierbij houden, of toch gaan voor een extra blanke slijtlaag. UItleg: In principe is datgene wat de dekkende vloerverf sterk maakt hetzelfde als de blanke laag. Alleen bij de dekkende laag zit er in het sterke bindmiddel pigment om deze laag dekkend te maken. Dat maakt de dekkende vloerverf iets minder sterk dan de blanke laag. Daarnaast,als men blanke lagen over de dekkende zet, moet eerst door deze lagen gesleten worden voordat de dekkende laag zelf belast wordt. Logischerwijze gaat meer laagdikte dus langer mee. Voor bijvoorbeeld woonkamers en keukens is dit zeker ons advies. Voor kinderkamers kan het ook geen kwaad, als men toch een lange woonduur verwacht en een ietwat tijdloze kleurkeuze maakt. In onze winkel in Amsterdam bijvoorbeeld zat een 5-laags systeem er gedurende 19 jaar op. De kleur, de dekking en de reinigbaarheid waren nog steeds goed intact. Let op! De blanke lak moet natuurlijk watergedragen - en geen hybride olie-emulsie - zijn als de vloerverf dat ook is. Een oliebasis blanke lak is dus niet wenselijk over een watergedragen vloerverf. Ook is oliebasis lak direct oneffen geel-achtig over een dekkende laag (tenzij deze behoorlijk donker is). Voorts kiest men bij voorkeur een watergedragen lak waarvan bekend is dat deze niet (of bijna niet) vergeelt. De lakken van Rigo en Traelyx zijn moderne polyurethanen en voldoen hier aan.

Oliebasis vloerverf.

Oliebasis vloerverf is van zichzelf isolerend. Men hoeft dus geen rekening te houden met doorslag. Daarnaast komt de houtvezel nauwelijks op. Dit maakt met name bij OSB plaatmateriaal een groot verschil, bij de meeste andere houtsoorten is dit niet echt een relevant storend iets met watergedragen vloerverf - systemen.

Bij een oliebasis vloerverf is het voorgeschreven systeem vanaf kaal plaatmateriaal, naaldhout, eiken of grenen:

- 1 x grondverf (synthetisch, oplosmiddelhoudend)          -gevolgd door: 2 of 3 x oliebasis dekkende vloerverf.

Een oliebasis vloerverf wordt onder geen beding gevolgd door een extra oliebasis blanke laag! Deze zijn niet geheel blank, dus geven een lelijk effect over een dekkende kleur - als dit niet direct is is dat wel na enige tijd.

Men kan oliebasis verf ook direct, zonder grondverf, hanteren. Het voordeel van een echte grondverf (op oliebasis) is dat dit meer vullend is dan de vloerverf zelf (het schiet minder weg in de ondergrond), het is in de regel wat voordeliger als laag en het is uiteindelijk beter voor de spanningsopbouw van de lagen (van "werkend" hout naar een harde oliebasis polyurethaan (PU) vloerverf). Ook kan een sneldrogende grond zoals genoemde multiprimer op hardhout gunstig werken: een gewone grondverf of de vloerverf zelf kan ernstig veel trager drogen op hardhout, door de inhoudsstoffen van dit hout. De sneldrogende multiprimer heeft daar veel minder last van.

 

Blanke vloerlakken.

Er zijn nogal wat blanke lakken op de markt, dus hoe welke te kiezen? In de regel kiest men voor een watergedragen lak of voor en oliebasis lak. Als blanke vloerlak wordt een oliebasis lak nog maar weinig gekozen: het 'stinkt', droogt relatief traag en het vergeelt. Voor het blank lakken van OSB (geperste houtvlokken, chipwood) heeft het wel een voordeel: dit kan met watergedragen lak enorm opruwen of opzwellen. Verder is goede watergedragen lak zeker mechanisch maar tegenwoordig ook chemisch zeker zo sterk als oliebasis lak, of sterker.

Watergedragen blanke lak.

Watergedragen blanke lak is tegenwoordig beschikbaar van ultramat, zo mat als het onbehandelde hout, tot hoogglans.  Duller & Co kiest hierbij voor merken die specialist zijn in vloerlak. Ons meest verkochte merk hierin is Rigo. Deze fabrikant richt zich op de parketeur, qua prijs en kwaliteit. Ook maken ze een aantal private labels. Onder de eigen merknaam is dit product het voordeligst, voordeliger dan de bekende A-merken zoals Rambo, Cetabever, Trealyx en Glitsa - terwijl de kwaliteit van Rigo beter is of minimaal gelijkwaardig is (in het geval van Trealyx, ook een private label).

Hoeveel lagen?

In de regel moet men voor een slijtvaste, duurzaam belastbare en reinigbare vloerlak in ieder geval 3 lagen opzetten. Wil men 1 laag verwerken en niet meer, kijk dan naar olie zoals Royl 1 k. De eerste laklaag schiet grotendeels weg in de ondergrond. Dit geeft de hechting aan het hout. Er ligt dan in feite nog bijna geen laag op het hout. Ook wordt het oppervlak meestal licht ruwer, van het vochtig worden van de houtvezel. Na laag 1 dient geschuurd te worden. Oppervlakkig schuren is meestal voldoende, handmatig met P180 tot P240. Het schuren tussen laklagen dient meestal meer het weghalen van oneffenheidjes, vuiltjes of de opgekomen houtvezel dan het creeren van een opgeruwde laag (minikrasjes die meer hechtingsoppervlak geven). De laklagen onderling hechten goed door in elkaar, zeker als men dat in de verse laklaag, binnen 24 uur laat volgen (vanaf zo'n 3 uur mogelijk bij watergedragen lakken).

Dus: laag 1 'verdwijnt' grotendeels. Laag 2 geeft pas een slijtlaag. Zou men hier stoppen, dan moet deze laag de hele duurzame reinigbaarheid en slijtvastheid geven. Ook een egale, gelijkmatige laagdikte is met "maar" 2 lagen moeilijk te bereiken.  Vandaar dus standaard advies: de derde laag. Meer lagen mogen natuurlijk altijd!

Eigenlijk is het aantal lagen ondergeschikt aan de laagdikte. Men kan, zeker met watergedragen producten, makkelijk tot enorm dunne lagen komen, tot wel 4 x zo dun als wenselijk is. Zelfs dan hebben in onze ervaring mensen nog het idee dat ze het er "dik" hebben opgezet...Volg de adviezen bij de producten, gebruik voor 3 gezonde lagen in de regel liefst minimaal 0,25 l product per m2. Men mag watergedragen lakken daartoe echt kletsnat opzetten. Vergeet niet dat snel 60% van de gebruikte laagdikte verdampt, dit is m.n. water!

De relevante watergedragen lakken met de verschillen.

Hier volgt een opsomming van de meeste door ons gevoerde lakken, van voordelige lakken tot zeer high-tech en meer dan projectbestendig (winkels, openbare ruimtes).

- Polyvine vloerverlak 2 x mat. Voor blonde houtsoorten, houdt ze licht - bijna zoals Skylt. Voordelig. Mechanische en chemische slijtvastheid schatten wij wat lager in dan de Rigo en Traelyx producten.

- Traelyx vloerlak ultramat. Geschikt voor blonde en middel donker gekleurde houtsoorten (bijv. noten of teak). Makkelijk en sterk, 1 komponent. Natuurlijk niet zo sterk als 2 komponenten (watergedragen) lak, maar wel lekker makkelijk. Uit de koker van Rigo.

- Rigo step parketlak 6650 Mat en 6660 satijn. Dit zijn high-tech polyurethaan dispersie. Voorheen bestond lak met deze kwaliteit wat sterkte betreft alleen in 2-komponenten versies. Zeer makkelijk in gebruik, helder en niet vergelend. Ideale lak voor huishoudens, woonkamers, gangen en keukens - wij hebben dit zelfs in de winkel op vloeren zitten, waar het uitstekend voldoet. 6650 Mat is niet ultramat zoals Skylt, 6650 mat geeft een lichte 'sheen', een lage zijdeglans.

- Rigo Step parketlak 2 k (2 komponenten). 2-komponenten watergedragen polyurethaan projectlak. Geschikt voor woonkamers, winkels, restaurtants, publieke ruimtes. Rigo 2 K is een veelzijdig toe te passeen polyurethaan, het kan gebruikt worden op hout, parket, kurk, meubels (tafels, keukenbladen), minerale substraten zoals beton - en betonlookvloeren, linoleum en PVC. Voor alle "afwijkende" ondergronden natuurlijk advies inwinnen en eventueel testen.

- Rigo Skylt original. Het absolute succesnummer van Rigo, de eerste echt ultramatte lak - glansgraad is geen 3-6% zoals bij matte lakken zoals deze voorheen bestonden, maar 0,2% - de glans van onbehandeld, kaal hout. Skylt is ook een 2-komponenten watergedragen PU lak. Skylt is geformuleerd voor gebruik op eiken, om de kleur en de naturelle look exact te houden (zo exact mogelijk in ieder geval) zoals deze is, terwijl het wel een keiharde bescherming geeft. Voor alle blonde houtsoorten, waar men dezelfde wens heeft - kleur en glansgraad behouden zoals het kale hout - is Skylt geschikt. Ook Skylt kan op zeer veel ondergronden worden toegepast net zoals de parketlak 2 k.

- Rigo Skylt titanium (2 komponenten) De variant van Skylt original, die de houtgloed wel verdiept en in principe geen witfilm - risico geeft- dus ultramat maar wel warmer, zoals bijvoorbeeld bij noten wenselijk kan zijn, of toch bij eiken. Voor uitgebreide uitleg vande verschillen en de eigenschappen bezoek de productpagina.

Traelyx Naturel Finish, (2 komponenten) is een variant op Skylt à la de titanium. In principe wordt deze variant gemarket voor steenachtige ondergronden, echter deze lak is net zo makkelijk op alle soorten hout te zetten. In andere maten dan de Skylt (titanium) en daarom ook interessant. De ondergrond kleurt wel op, wordt wel verdiept in tegenstelling tot Skylt of Trealyx Naturel. Glans is totaal afwezig, de Naturel- lijn is net zo mat als Skylt, ultramat dus.

Oliebasis blanke (vloer) lak.  

Oliebasis blanke lak heeft een drogende (alkyd / PU) olie als basis. Het wordt ook wel terpentine-verdunbare lak genoemd. Kenmerkend zijn de geelbruine kleur (soms wat paarsig van het droogmiddel) en in de regel de mooie vloei. Nu is vloei op een liggend vlak sowieso relatief makkelijk, dus bij blanke of dekkende watergedragen vloerlak loopt men daar helemaal niet tegen aan, in onze ervaring. In tegenstelling tot bij het schilderen van staand houtwerk zoals een deur. Mede hierom, en omdat oliebasis lak geen voordeel biedt wat betreft sterkte, is het toepassen oliebasis lak voor grote vlakken minder gebruikelijk geworden. De.Tragere droging, de geur van terpentine en de vergeling van het eindproduct zijn ook niet bijzonder geliefd. Toch is het een mooi product , met een warme uitstraling en - bij goede merken- meer dan uitstekende mechanische en chemische resistentie. 

Duller & Co voert een flink aantal oliebasis lakken. Veel daarvan voeren we voor specifieke buitentoepassingen. Een aantal is juist meer voor binnen bedoeld en heeft hier zeker toegevoegde en waarde. Oom hebben we van Auro een watergedragen maar oliebasis vloerlak.

Revelante producten zijn:

Diaglass: Diaglass van Frencken is echt een premium oliebasis lak, zeer fijn verwerkbaar, relatief snel drogend en zeker betaalbaar. De lak is beschikbaar in mat, zijdeglans en glans. De lak is sterk. De eigenschappen van Diaglass maken dit product geschikt voor o.a.  vloeren, tafels en keukenbladen. We verkopen dit product zeer regelmatig aan professionals zoals meubelmakers.

Le Tonkinois: Een bijzondere half-natuurlijke lak, gestookt uit lijnolie en chinese houtolie. Alleen verkrijgbaar in glans, en wel een zeer bolle glans. Door de oplosmiddelvrije formulering geeft deze lak per 2 lagen de laagdikte van 3 lagen reguliere lak. Taai-elastisch en niet bladderen zijn kenmerken, hoewel dit meer bij de klassieke buitentoepassing tot zijn recht komt. Door het typische karakter ook voor binnen gebruikt, voor o.a. vloeren, tafels en kleinmeubels of instrumenten.

Auro vloerlak 267: een watergedragen oliebasis lak. Dit type olie-emulsies (veel olie in een beetje water 'geperst') komt men veel tegen in de natuurverf. Eigenlijk is natuurlijk drogende olie her enige echt sterke bindmiddel dat men in de zuivere natuurverf ter beschikking heeft, sterk als in lak-sterk voor deuren, vloeren e.d. Typische emulsie: het oogt wittig, als het drogt wordt het blank. Droogt voor een natuurverf best snel en voelt ook bijzonder sterk aan. Droogtijd (overschilderbaarheid) en vergeling zijn verder wel zoals we van oliebasis natuurverf kennen; in ieder geval 24 uur tussen de lagen en ja, de lak vergeelt meer dan synthetische oliebasis lakken (m.n. waar het minder licht is, licht breekt de kleurgroepen die men waarneemt als vergeling af).

 

MA 22 - Di 23 - WO 24 april: winkel dicht / alleen verzendingen en afhalen

N.B. accounts van vóór 10-2019 moeten helaas opnieuw worden aangemaakt (of bestel zonder account).

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 7,25 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar o.a. België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2024 Duller & Co | sitemap | rss