Instacoll verwerkings advies

Vergulden met echt bladgoud en instacoll.

Voor buiten: de ondergrond dient zodanig voor behandeld te zijn dat ook zonder vergulding de ondergrond buitenwaardig is. Dat wil zeggen: hout of metaal moet zodanig in de verf zitten als was dat de eindafwerking. Omdat men er een dure en arbeidsintensieve slotlaag op zet (het vergulden), wordt dit meestal nog beter gedaan dan gewoonlijk.

Voor inerte ondergronden, die buiten ook kunnen overleven zonder afwerking (R.V.S. of sommige kunststoffen), wordt ten behoeve van de hechting en de “vollere” aanblik toch vaak eerst een verf opgezet. Dit kan alleen een hechtprimer zijn, of een hechtprimer en een aflak. Sowieso dient de ondergrond goed gesloten te zijn, geen onregelmatige of sterkere zuiging te vertonen – de instacoll lijm schiet dan ongelijkmatig weg en het goud zal niet gaan glanzen.

De meest gekozen (vaak gele) verf voor buiten is een oliebasis (terpentine-verdunbare) verf. Omdat de instacoll – lijm watergedragen is, moet een oliebasis ondergrond voldoende zijn door- of aangehard voordat de instacoll hier overheen kan. Op een te vette, verse verflaag schift de instacoll weg. Dit is goed zichtbaar, de lijm “wijkt” en trekt samen. Er zijn een paar trucjes om de hechting te versnellen (bel of mail), beter is wachten.

De benodigde droogtijd van een oliebasis (luchtdrogende) laag zit tussen de 6 uur (snelgrond die goed mat is onder normale of gunstige omstandigheden) en de 7 dagen, bij bijvoorbeeld een vette, bolle glanzende aflak. Het advies van de fabrikant is deze ondergrond- laag aan te schuren met een middelgroffe schotch – brite. Ook zonder schuren zijn de resultaten qua hechting van de instacoll i.h.a. echt goed.

De instacoll wordt meestal opgezet met een kwast / penseel van zeer fijn filament (kunststof). Rollen levert normaliter geen goed resultaat op. Verspuiten kan wel, afhankelijk van de ondergrondvorm en de ervaring die men met spuiten heeft.  Als instacoll veel onregelmatigheid, kwaststrepen vertoont, ziet men dat door de ultieme glans sterk terug in het beeld van het goud. De lijm zelf moet als een gelijkmatig glanzende verflaag opdrogen. Is de instacoll mat of ongelijkmatig glanzend, dan ziet men dit terug in de vergulding. Meestal verdunnen we de instacoll met max. 5% water om de vloei wat te helpen.

Instacol moet volledig droog voelen. Een vloeiblaadje waar het goud (vast op vloei) op zit mag er niet hoorbaar of voelbaar in kleven. Men kan dan of direct op deze droge instacoll gaan plakken (na officieus minimaal een 3 kwartier), of men kan na een uur of twee of onbeperkt later de lijmlaag (Instacoll base) activeren met de Instacoll activator. Dit activeren  raadt de fabrikant altijd aan (zo is het bedoeld), de lijmlaag is echter gewoon de Instacoll base. Voor multiples of grote vlakken kan het natuurlijk wel handig zijn. Ook heeft men met de activator uiteindelijk precies de kleefkracht die de fabrikant bedoelt. De activator moet wel volledig “verdampen”! Wij zelf hebben duurzame ervaring zonder de activator. In de lijmlaag kan men na een uurtje vaak een uur of 4 plakken.

 

De velletjes goud (normaliter vast op vloei!) wordt met een scherpe schaar kleiner geknipt, indien nodig. Een te groot stuk op een gewelfde ondergrond geeft snel barstjes e.d. in het goud. Het herstelwerk duurt langer dan kleiner knippen en werken. Men voelt vanzelf wel wanneer groter gewerkt kan worden. Men legt de goudzijde op de lijm. Op goed droge instacoll kan men dan stevig aanwrijven, met de vingers, een doekje, een droog penseel of een instacoll tool bijvoorbeeld. Het velletje moet niet verschuiven! Het vloeiblad laat vanzelf los. Het volgende blaadje of deel van een blaadje wordt licht overlappend opgezet. Voor een gesloten vergulding werkt men zoveel mogelijk in 1 richting, bijvoorbeeld van links naar rechts en van boven naar beneden. Een verguld stuk wordt daarna nog eens aangeduwd met een leeg vloeiblad (niet krassen, er op leggen en aanwrijven). Vervolgens gaat men in de tegenovergestelde richting van de plakrichting met een zachte doek (nieuw zacht zeemleer of instacoll doekje) over het goud. De glans komt naar boven en de overlap wrijft men weg. 

Hier vindt u Instacoll in onze webshop.

N.B. accounts van vóór 10-2019 moeten helaas opnieuw worden aangemaakt (of bestel zonder account).

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 7,25 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar o.a. België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2024 Duller & Co | sitemap | rss