Oud steigerhout kleurbeits: gebruiksaanwijzing.

Oud steigerhout kleurbeits.

Oud steigerhout kleurbeits van Duller & Co geeft de kleur van verweerd steigerhout.

Het loont alsnog flink in de uiteindelijke “look” om glad geschaafd hout te bewerken met wat u maar in huis heeft aan priemen, schroeverdraaiers, hamers, koperdraadborstels, spijkers voor “houtworm”-gaatjes etcetera. Hoe diverser de krassen, butsen en gaatjes hoe echter het hout een verouderd uiterlijk krijgt.

De beits: laag 1 is een krijtverf – wash, met een dun extra mat bindmiddel. Deze grijze beits kan in principe normaal “dekkend” worden opgezet.

N.B. fijnbezaagd, dus niet – geschaafd ruw hout geeft veel meer zuiging. Omdat de steigerhoutbeits is geënt op geschaafd naaldhout zal men hiervoor de beits moeten verdunnen met water, anders wordt de kleur van zowel laag 1 als laag 2 te dicht en dekkend. De juiste verdunning hangt geheel af van de zuiging. Een testje zal noodzakelijk zijn. De verdunning kan gemakkelijk oplopen tot 1 : 1 met water. Zodoende komt men ook bij sterker zuigend hout toch op de juiste kleur en een niet te laag rendement.

Vanaf 2 uur na laag 1 kan men laag 2, een vernis-was in wit noten, over de eerste laag aanbrengen. Dit watergedragen product heeft enige open tijd, d.w.z. het droogt iets trager. Men zet het op en verdeelt het met 1 kwast, daarna trekt men vlot men een andere drogere kwast het geheel na, waarbij men duwt op de bus – de haren slepen zo plat over het vlak en de beits wordt gedeeltelijk weggetrokken. Een soort sleep-effect ontstaat in de beits. Op grotere vlakken bij voorkeur per plank aanbrengen en slepen. Met een vochtiger kwast naslepen kan ook, de kleurlaag hoeft maar dun te zijn om effectief te zijn.

Een testje op een stukje resthout zal snel een gevoel geven wat kan en wat niet kan met de beits, sowieso is een testje – hoe klein dan ook – altijd bijzonder aan te raden!

 N.B. na te lange tijd alsnog in de al aangebrachte beitslaag ‘schilderen’ kan er voor zorgen dat er een zgn. acrylgat ontstaat, men trekt de oude laag weg en krijgt dit niet meer goed. Relatief vlot werken is dus het beste. Wisseling, strepen en vlekken die onwillekeurig ontstaan horen nou eenmaal bij het resultaat.

De gereedschappen kunnen gereinigd worden met water en zeep (zolang ze nat of vers zijn). De afwerking is van zichzelf vrij sterk – in ieder geval watervast, echter afhankelijk van het object is een afwerking aanbevolen, zoals ook online bij dit item vermeld (denk aan matte lakken). Veel belaste tafels, banken etc. of niet-verduurzaamd buitenhout valt zeker in de categorie ‘bij voorkeur verder afwerken’.

N.B. accounts van vóór 10-2019 moeten helaas opnieuw worden aangemaakt (of bestel zonder account).

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 7,25 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar o.a. België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2024 Duller & Co | sitemap | rss