Ultramarijn blauwe verf

Vorige Artikel 10 van 10

Ultramarijn blauw, een bijzondere kleur. Direct naar de artikelen in de webshop, klik hier

Ultramarijn blauw is een bijzonder pigment qua intensiteit.

Uit een gewone mengmachine komt deze kleur dan ook nooit. De kleur heeft tegelijkertijd een grote helderheid en een diepe verzadiging. Met mengsels van andere pigmenten haalt men deze kleur niet, de helderheid gaat dan ten koste van de verzadiging of andersom. Ral 5002 ultramarijnblauw is dus geen ultramarijnblauw (geen echte ultramarijn), deze mengkleur uit blauw en magenta is een redelijke interpretatie van het echte ultramarijn, maar de kleur is vele malen minder intens. 

Het is bekend als vervanger van het zeer kostbare lapis lazuli (terwijl dit toch echt een andere tint blauw heeft). Ook is het bekend als bleu Majorelle, naar Jacques Majorelle, een franse kunstenaar die zijn buitenmuren in Marrakech in deze tint schilderde en de tuinen aan het publiek openstelde. De intensiteit van de de kleur, tesamen met de groene vegetatie geven een heel bijzonder effect. Daarnaast kent men dit blauw ook als Yves Klein blauw. Klein heeft deze kleur proberen te patenteren als "zijn" kleur en heeft dit pigment veelvuldig gebruikt om zijn modellen te kleuren.

Duller & Co heeft een aantal soorten verf in deze kleur. Er zijn meerdere types nodig om de mogelijke doeleinden te beslaan.

Omdat het pigment zich niet eenvoudig leent voor gebruik als dekkende en intense verf - de meeste varianten worden écht veel te donker en niet meer intens als men ze tot effen dekkend schildert, bijvoorbeeld - zijn deze soorten noodzakelijk én hebben ze ook een 'hoe en wat'.  Méér sterkte in het eindproduct vraagt om méér bindmiddel (de 'lak / lijm' van de verf) en daar wordt het ultramarijn ook donkerder van. Er zijn meer varianten die een optimum zoeken tussen dekking en sterkte, dus tussen bruikbaarheid en gebruiks doeleind. Echter, dat optimum levert alsnog helaas niet niet de ideale verf - eentje bijvoorbeeld die en super intens is en super sterk - dit gaat niet het allerbest samen. Maare het beste halend uit wat er mogelijk is, komen we tot meerdere  varianten.

Wanneer nu welke variant te gebruiken?

- Krijtverf ultramarijnblauw en ultramarijnblauw natuurlijke muurverf:

Voor muren binnen en voor meubels als krijtverf.

N.B. bij toepassing als krijtverf voor meubels heeft het in principe dezelfde gebruiksaanwijzing als andere krijtverf, zie het advies krijt- en kalkverf. Bij gebruik op muren buiten zal de verf verweren en sporen van regen e.d. laten zien, zoals bij een kalkverf buiten.

- Ultramarijnblauwe matlak:

Voor decoratieve meubels en betimmeringen binnen die niet te zwaar belast worden. Een aflak over het product heen zal de sterkte natuurlijk zeer ten goede komen, dus bij een eetkamer stoel o.i.d. is dat een must. Er is ook de Ultramarijn houtverf, deze is sterker maar dekt slechter.

- Ultramarijn houtverf:

Voor alle voorkomende houtwerk binnen en buiten, máár: de dekking is matig ten faveure van de sterkte. Zodoende kan op al eerder met lakverf geschiderde oppervlakken goede hechting bereikt worden en is de verf in voldoende mate sterk voor bijvoorbeeld kozijnen. Lees het advies bij het betreffende item. Kan desgewenst ook over mat geprimed metaal.

- Buitenbeits Ultramarijnblauw:

Voor kale of mat geschilderde schuttingen en betimmeringen buiten én voor steenachtige ondergronden buiten (muren, kaal of met matte muurverf behandeld). Kan desgewenst ook over mat geprimed metaal. 

- Ultramarijn blauwe lijnolieverf:

Als glacerende, decoratieve lakverf binnen en buiten (over witte lak- of grondverf), op met name houtwerk. Lees voor de bijzonderheden de tekst bij dit item.

- Acrylic Flashe, acryl Kunstschilder verf Ultramarijn blauw:

Voor bijvoorbeeld decoratief kunstschilder- of sjablonneerwerk. Ook goed te vervangen door de krijtverf ultramarijnblauw, andere eigenschappen - lees de bijzonderheden bij het item.

Daarnaast leveren we Ultramarijnblauw als droog pigment. Dit kan bijvoorbeeld zelf door een witte kalkverf worden gemengd.

 

N.B. accounts van vóór 10-2019 moeten helaas opnieuw worden aangemaakt (of bestel zonder account).

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 7,25 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar o.a. België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2024 Duller & Co | sitemap | rss