Buitenbeits ultramarijnblauw

Vorige Artikel 5 van 7 Volgende
€ 34,50 (inclusief btw)

FOTO: de ultramarijnblauwe krijtverf op het roerhoutje, daaronder de buitenbeits ultramarijn in 1 laag / 2 lagen (geeft een zijdeglans) op geimpregneerd hout.

Dit betreft een watergedragen UV-buitenbeits in de bijzondere kleur ultramarijnblauw.

Geschikte ondergronden zijn: m.n. schuttingen, betimmeringen, tuinbanken- en stoelen. Op tuinbanken en stoelen kan men wel mechanische schade verwachten. Voor tafels is de mechanische slijtvastheid niet hoog genoeg, liefst aflakken met Polyvine exterior wood varnish.  Ook steenachtige ondergronden (zoals beelden of muren) kunnen hiermee worden behandeld. Metalen dienen voorzien te worden van een geschikte matte primer, de avis multiprimer.

Ultramarijn blauw is een bijzonder pigment qua intensiteit. Uit een gewone mengmachine komt deze kleur dan ook nooit. De kleur heeft tegelijkertijd een grote helderheid en een diepe verzadiging. Met mengsels van andere pigmenten haalt men deze kleur niet, de helderheid gaat dan ten koste van de verzadiging of de verzadiging (kleurdiepte) gaat ten koste van de helderheid. Ral 5002 ultramarijnblauw is dus geen ultramarijnblauw (geen echte ultramarijn), deze mengkleur uit blauw en magenta is een redelijke interpretatie van het echte ultramarijn, maar de kleur is vele malen minder intens. 

Het ultramarijnblauwe pigment is bekend als vervanger van het zeer kostbare lapis lazuli (terwijl dit toch echt een andere tint blauw heeft). Ook is het bekend als bleu Majorelle, naar Jacques Majorelle, een franse kunstenaar die zijn buitenmuren in Marrakech in deze tint schilderde en de tuinen aan het publiek openstelde. De intensiteit van de de kleur, tesamen met de groene vegetatie geven een heel bijzonder effect. Daarnaast kent men dit blauw ook als Yves Klein blauw. Klein heeft deze kleur proberen te patenteren als "zijn" kleur en heeft dit pigment veelvuldig gebruikt om zijn modellen te kleuren.

Deze ultramarijn blauwe buitenbeits is, in 2 lagen opgebracht, licht zijdeglanzend. In 1 laag kan de beits op zuigender hout, zoals geimpregneerd naaldhout (schuttingen e.d.) ook dekkend genoeg zijn. Dan zal de verf mat zijn. Het toepassen van 2 lagen zal de laag sterker maken en de kleur beter UV - bestendig. De beits heeft een speciale UV - filter zodat het ultramarijnblauw zo min mogelijk kleur verliest en is voorts zo gemaakt dat bladderen normaliter niet optreed. Dat is ook het karakter van een buitenbeits: het dient een product te zijn dat op niet-maatvast timmerwerk gezet kan worden (grotere vlakken hout zoals schuttingen, (gepotdekselde) betimmeringen, tuinmeubels) zonder dat een grondlaag nodig is en zonder dat de verf bladdert. Verwering en slijten kan natuurlijk mettertijd wel optreden. Platte vlakken die ook nog mechanisch belast worden zoals een tafel, zijn altijd veel kwetsbaarder doordat afwatering nauwelijks plaatvindt.

Bijpassende 'Majorelle'-kleuren voor hout of steenachtige ondergronden buiten (geen vloeren) kunnen zeer goed door ons gemaakt worden in het product 'Thorndown houtverf'. Denk aan kleurformule S 2555-B60G voor een mooi turkoois of S 1080-Y voor het geel. N.b. deze kleuren liggen niet vast, op de foto's zijn veel varianten van deze tinten te zien, de één meer verzadigd dan de ander dus die keuze is aan u (met een echte waaier, niet online bepalen als het u nauw luistert).

De kleur is iets donkerder dan die van bijvoorbeeld de krijtverf ultramarijnblauw. Dat komt door het extra bindmiddel. Buiten komt de kleur echter toch zeker intens over, mengen met daglicht maakt optisch weer veel lichter dus buiten blijft het bijzondere karakter van de kleur in stand.

In 1 liter of 2,5 liter voor plm. 6 - 10 m2 per liter per laag. Droog / overschilderbaar na 5 uur, gereedschap (direct) reinigen met water en zeep.

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 6,50 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2021 Duller & Co | sitemap | rss