Ultramarijnblauwe matlak

Vorige Artikel 3 van 7 Volgende
€ 16,95 (inclusief btw)

DE FOTO TOONT DE KRIJTVERF ULTRAMARIJNBLAUW (HOUTJE) EN DE MATLAK OP HET GROTERE DEEL (PLANK)

Deze matlak is het resultaat van een zoektocht naar een sterkere variant van de krijtverf Ultramarijnblauw. Het is te zien als een versterkte krijtverf / matte decoratielak voor binnentoepassing. In vergelijking met de krijtverf is het bindmiddelgehalte veel hoger, dus de verf is sterker. Het rendement zal ook hoger zijn, zeker na een eerste laag. De dekking is wel wat minder maar nog steeds zeer acceptabel, net als bij krijtverf moet men rekenen op in elk geval 2 lagen, 3 is ook mogelijk nodig voor een egale strakke dekking. Het doeleind van deze verf: muren waar de ultramarijnblauwe verf een hogere reinigbaarheid / slijtvastheid moet hebben alsook meubels van meer decoratieve aard. Aanharden is wel zeer belangrijk voor de eindsterkte: na drie-vier dagen is de verf een stuk sterker dan na initiële droging. Voor vloeren of een het blad van een eettafel is deze matlak niet reinigbaar genoeg. Op muren adviseren wij, als gekozen wordt voor rollen, de lakvilt rollers (Anza lakroller).

Dit geeft weliswaar een dunnere laag (minder dekking) maar wel een strakkere laag en een hoger rendement als wisselgeld voor die dunnere laag.

Omdat in ultramarijn 'mat' vaak de gewenste glansgraad is (het levert ook een mooi intens effect op) omdat geldt: hoe matter, hoe minder het ultramarijn donkerder wordt, is gekozen voor een matte variant. Dit neemt wel met zich mee dat de verf zich nog kwetsbaar toont voor scherper krassende dingen, zoals nagels. Dit kan polijstend werken en zodanig zichtbare, glanzender krasjes opleveren. Deze krasjes zijn desgewenst goed weg te poetsen met een doekje met wat wasbenzine. Een watergedragen aflak over de matlak zal de reinigbaarheid enorm verbeteren, hoewel de kleur er wel door verdiept / donkerder wordt. Indien dit gedaan wordt, let er bij een ultramatte aflak op dat dit van het type is dat geen witte waas achterlaat.

Ultramarijn blauw is een bijzonder pigment qua intensiteit. Uit een gewone mengmachine komt deze kleur dan ook nooit. De kleur heeft tegelijkertijd een grote helderheid en een diepe verzadiging. Met mengsels van andere pigmenten haalt men deze kleur niet, de helderheid gaat dan ten koste van de verzadiging of andersom. Ral 5002 ultramarijnblauw is dus geen ultramarijnblauw (geen echte ultramarijn), deze mengkleur uit blauw en magenta is een redelijke interpretatie van het echte ultramarijn, maar de kleur is veel minder intens. 

Het ultramarijnblauwe pigment is bekend als vervanger van het zeer kostbare lapis lazuli (terwijl dit toch echt een andere tint blauw heeft). Ook is het bekend als bleu Majorelle, naar Jacques Majorelle, een franse kunstenaar die zijn buitenmuren in Marrakech in deze tint schilderde en de tuinen aan het publiek openstelde. De intensiteit van de de kleur, tesamen met de groene vegetatie geven een heel bijzonder effect. Daarnaast kent men dit blauw ook als Yves Klein blauw. Klein heeft deze kleur proberen te patenteren als "zijn" kleur en heeft dit pigment veelvuldig gebruikt om zijn modellen te kleuren.

In 250 ml voor plm. 2-3,5 m2 (per laag) en 1 liter voor 8-14 m2 per laag.

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 6,50 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2021 Duller & Co | sitemap | rss