Krijtverf

Artikel 1 van 4
€ 9,95 (inclusief btw)

Krijtverf van Duller & Co is een supermatte, egaal en zeer goed dekkende watergedragen verf, vooral gebruikt op muren als zeer matte muurverf en op meubels als decoratieve verf. Op muren kan men een gewone muurverfroller en kwast gebruiken. Op meubels wordt deze verf vaak toegepast als men een zeer mat, krijtachtig uiterlijk wil. Zeker op kaal hout is het een plezier om met krijtverf te werken (zie wel de tips onderstaand!). N.B. de (technisch) donkerde kleuren zullen normaliter altijd twee lagen nodig hebben om volledig te dekken, zoals normaliter op muren. Een enkele kleur, zoals de volle oker "7 goud", dekt aanzienlijk slechter. Dat varieert met het pigment. Technisch lichte kleuren dekken meestal in 1 x in deze verf.

De verf leent zich zeer goed voor technieken als doorschuren en patineren. Op meubels wordt deze verf aangebracht met platte kwast zoals een platte spalter. De afwerking op meubels die enigszins belast worden is een (matte) vernis, een boenwas of wasvernis.

Het uiterlijk op meubels is, ook zonder verdere decoratietechniek, anders dan dat van een (matte) lakverf, te weten matter en met meer zichtbare kwasttextuur. De matste afwerking met een vernis zonder risico op mat-wittige vlekken (met name een risico op donkere krijtverf-kleuren) heeft men met traelyx natural finish. Krijtverf wordt wel altijd iets donkerder van het afwerken (de kleur verdiept iets, een deel van het krijt verliest zijn dekking. Dit is niet veel donkerder maar meestal wel waarneembaar).

Rendement: 6-8 m2 per liter. Duller & Co heeft een mooie eigen kleurenwaaier. Ook alle bekende mengkleuren zijn mogelijk uit bijna elke waaier. We zijn gewend kleuren te repliceren, zonodig handmatig en herhaalbaar door ons gecorrigeerd.

N.B. Alle krijtverf behoudens wit wordt speciaal voor u gemengd en is dus uitgesloten van retourname.

Tips en adviezen:

- Krijtverf hecht het best op een (wat) zuigende ondergrond, zoals direct op kaal hout, gips of over een matte (grond)verf.

Krijtverf - merken die beweren dat de verf op alles hecht zonder schuren slaan de plank nogal mis. Een leuke, verleidelijke bewering wellicht maar probeer het gerust zelf uit... Alle krijtverven hebben relatief weinig bindmiddel (lijm), dus de hechting is altijd minder op een gladde, dichte ondergrond. Ja, de meeste verf blijft wel 'hangen' , zelfs op bijvoorbeeld een geglazuurde tegel of glad kunststof (onze krijtverf zal daarin absoluut niet minder presteren) - maar dit is wat anders dan een goede, belastbare hechting! Het hangt dus ook af van het doel van het te schilderen object. Een sierobject kan men inderdaad direct in de krijtverf zetten (maar ook in bijvoorbeeld een muurverf of kinder-plakkaatverf). Omdat krijtverf echt een 'marketing' -product is geworden wordt het ook aan de man gebracht door mensen met wellicht veel enthousiasme maar evenveel gebrek aan verfkennis. Wij werken al sinds de vroege jaren '90 met inmiddels bekende merken krijtverf, we weten waar we het over hebben.

-Gebruik dus liefst een matte (hecht) primer op een gladde, dichte ondergrond zoals harde kunststoffen.

-Krijtverf heeft geen isolerend vermogen. Dat wil zeggen, (met name) lichte kleuren kunnen op diverse houtsoorten doorslag geven! Dit geeft een vlekkerig, geel- tot bruinachtig effect. Een kast of stoel die gelakt is, kan men dus beter in de lak laten zitten en niet kaalschuren- deze isoleert dan. Een test geeft in principe direct een antwoord. Test ook een eventuele aflak over de krijtverf, deze kan de doorslag verergeren! Isoleren van een ondergrond is het meest handig met of een oliebasis grondverf of een witte isolerende schellak. Na 1 laag isolerende verf kan men de krijtverf opzetten.

-Krijtverf wordt tegenwoordig vaak zonder afwerking gebruikt, maar heeft dan een gering afneembaar karakter. Door de matheid blijft er makkelijk vuil achter. Een was of een matte (decoratie)vernis geeft alsnog een mooi patin, heel anders dan een matte lakverf!

Krijtverf Kleuren Waaier

00 wit

21 zuiver

89 licht

15 schoon

73 kalk

76 lelie

51 krijt

52 poeder

20 rust

13 vlas

60 zand

25 fresco

68 touw

7 goud

34 herfstblad

17 katoen

63 tuinboon

36 kiem

30 olijf

48 pesto

28 kiezel

55 zeezout

87 schim

22 garen

23 bast

38 vleug

12 mos

8 storm

41 laurier

44 jukebox

53 wol

54 mist

92 ziel

86 bruis

71 diepte

88 zeewind

91 fontein

27 barok

9 schip

10 tsaar

78 sneeuw

45 engel

70 statig

67 kalm

72 antiek

32 zilver

33 lucht

90 branding

80 schemer

4 Industrieel

79 koel

85 fossiel

3 Roet

2 Lood

56 steen

40 gewelf

39 karton

57 jute

69 schaduw

66 hout

14 puimsteen

16 duif

19 naturel

6 Klei

5 Drijfhout

75 bloesem

77 zacht

31 nevel

43 voile

58 omber

35 kracht

26 wimpel

50 dakpan

11 avondzon

81 klassiek

83 stilte

82 heide

37 koffie

93 nachtbloem

 

 

N.B. accounts van vóór 10-2019 moeten helaas opnieuw worden aangemaakt (of bestel zonder account).

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 7,25 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar o.a. België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2024 Duller & Co | sitemap | rss