Muur coaten in plaats van tegels

Vorige Artikel 4 van 10 Volgende

Welke verf is geschikt voor de keukenwand / badkamer in plaats van tegels? Er zijn meerdere opties, oplopend van eenvoudig afwasbaar tot waterdicht. Onderaan de pagina vindt u advies voor verf in de natte cel zelf.

De ondergrond. Deels bepaalt de ondergrond nog wel de eindsterkte van een coating: een stuclaag kan super-reinigbaar worden maar is mechanisch altijd kwetsbaar, indien men met een scherper, harder, zwaarder voorwerp er met enige kracht tegenaan stoot. De verflaag helpt wel maar kan in principe dit soort schade niet tegengaan. Het is goed daarvan bewust te zijn. Gemiddeld genomen heeft men daar niet snel last van boven een keukenblad of achter een fornuis.Een gewone gipsstuc is ook de meest voorkomende ondergrond. Idealiter zit een pan op het fornuis minimaal een centimeter of 5-7 van de wand. Ook is het verstandig de opening van een waterkoker  (stoom) niet altijd dicht tegen de wandafwerking te richten. Met deze kanttekeningen in gedachten kunt u een in principe probleemloze, jarenlang goed reinigbare ondergrond creeeren. 

Onderstaand zetten we alle keuzes op een rijtje.

Hoe te kiezen uit de uitgebreide lijst die hieronder volgt? Er zijn veel verfproducten die de functie van tegels goed kunnen vervangen. Hier eerst de twee meestgekozen en logsiche opties uit het rijtje gelicht:

Ons advies met de meeste gekozen sterkste opties:

1. Naturel finish. Wilt  u een muurverf (kleur) zo onopvallend mogelijk laten doorlopen, kies voor de ultramatte transparante coating Traelyx Naturel Finish. Let op, onopvallend met dien verstande dat de meeste muurverf in een kleur wel een fractie donkerder wordt door de opkleuring van het bindmiddel - trealyx droogt waterblank, maar de muurverf verdiept iets door het coaten. (Iedere normale muurverf voldoet in principe als ondergrond. Bij speciale verven, zoals kalkverf , leemverf, lijmverf etc. win eerst advies bij ons in of lees verder onder traelyx naturel finish. Voor wit, RAL 9010 of andere relatief  lichte kleuren kan echt net zo goed gebruikt worden gemaakt van SKYLT original (dezelfde fabrikant, íets andere maten en het reageert íets minder kleur verdiepend dan Naturel finish). Skylt original wordt meer in de markt gezet voor hout (of steenachtige vloeren) maar de muur weet dat niet :-).

2. Een geschikte lakverf. Ziet u een zeer lichte tot hogere glans voor u? Kies voor een dekkende oliebasis lakverf of een dekkende watergedragen 1- of 2 komponentenverf. Let op, over een bestaande muurverf geeft meer glans meer structuur weer die al in de muurverf zit - indien deze al op de ondergrond zit. Denk bijvoorbeeld aan Toplin Aqua (natuurlijke lakverf, geeft echt een goede bescherming), Nylo Topcoat PU (zeer sterke watergedragen 2 componenten verf).


 Alle opties "verf voor boven het aanrecht / achter het fornuis" in volgorde van sterkte ons inziens (minst naar meest), daarna volgt een toelichting:

- schrobvaste muurverf/ (acryllatex) muurverf voor buiten

- watergedragen matte lakverf en Sigmapearl Clean

- watergedragen zg of hg acryl / pu dekkend van goede kwaliteit (zoals Ekodur)

- transparante coating (over muurverf) 1 komponent (zoals Step 6650 mat)

- oliebasis verf (mat, zg & hg) inclusief natuurlijke lakverven zoals de Toplin lakverven van Rigo (voorheen Aquamarijn).

- watergedragen transparante coating, 2 komponenten (zoals Traelyx Naturel Finish, Skylt) en dekkende 2 k watergedragen coatings zoals Nylo Topcoat PU.

- 2 komponenten transparante coatings in de categorie extra sterke watergedragen PU (2 k mineral finish) of oplosmiddelhoudende polyurethaan (zoals Nelfadur 2 k)

Toelichting per product in dezelfde volgorde (bescherming van minst naar meest beschermend):

- Een schrobvaste muurverf betekent dat de muur reinigbaar is zonder dat de verf meekomt. Dit wil echter niet zeggen dat de vlek ook meekomt. Een normale watergedragen schrobvaste muurverf is mat en een vlek trekt er in. Een vetvlek of kleurvlek zoals tomatensaus krijgt men er niet uit. Een iets hogere graad van bescherming zou een schobvaste zijdeglanzende muurverf kunnen bieden (bieden we ook in onze winkel).

Er is ook muurverf zoals Sigmapearl Clean die speciaal voor dit doeleind gemaakt is. Sigmapearl Clean matt presteert echt goed, echter een transparante coating (alleen maar bindmiddel) of een zijdeglanzende tot glanzende lakverf-coating i.p.v. muurverf presteert beter. Er hoort ook een speciale cleaner bij de Sigma, dit is bij de andere coatings niet nodig. Voor een keuken achterwand voldoet het echt niet in onze ervaring, vetspetters en sommige kleurende 'sauzen' gaan gewoon in de laag zitten.  Als verdere  illustratie van het sterkte-verschil: de coatings zijn ook helemaal geschikt als vloerafwerking en hierin van project-kwaliteit - Sigmapearl op de vloer hoeft men echt niet te proberen.

- Watergedragen matte lakverf is door z'n matheid, indien goed geslaagd in matheid, zoals One van Histor, toch iets meer gevoelig voor het aannemen van vuil. De Rigo mat voldoet zeker niet slecht, deze heeft schrijver dezes op de huidige keukenmuur. Ook de (licht zijde) matte natuurlijke watergedragen lakverven van Auro en Uula voldoen goed.

- Watergedragen zijdeglans of hoogglans polyurethane / acryl dekkend kan het zeer goed doen, vermits van goede kwaliteit; zoals de Rigo Ekodur lakverf.

Huidvetresistentie is altijd een probleem, hoewel dit minder het geval is bij goede kwaliteit verf en dit achter een aanrecht minder een rol speelt. Langdurige inwerking van bijvoorbeeld tomatensaus-spettertjes kan op den duur (zeker op een witte coating) wel leiden tot vlekjes.

- Transparante coating, watergedragen 1 komponent over een muurverf. Dit kan vrij lang standhouden en flink reinigbaar zijn. Meestal wil men een mat type, dat zoveel mogelijk het strakke uiterlijk van een normale muur behoudt. Er is keuze uit 1-component zoals Polyvine decorateursvernis, Rigo 1 k lak en Trealyx parketlak ultramat.

Oliebasis lakverf : qua reinigbaarheid, duurzaamheid en verwerking werkt dit perfect. De natuurlijke variant hiervan (de voorganger van  Toplin Aqua) heb ik op de vorige keuken achterwand gehad gedurende 9 jaar.  N.B. Lijnolieverf in een lichte kleur is wel sterker vergelend dan synthetische lakverf. Ook droogt lijnolieverf zeer traag.  Een oliebasis lakverf is niet ultramat, heeft lichte glans. Esthetisch is de lichte zijdeglans niet iets waar men van schrikt, is onze ervaring - een tikje glans op een wand is echt niet opvallend. Op nieuwe stuc vinden wij het een mooi beeld geven. Andere zeer goede en voordelige oliebasis synthetische lakverf is bijvoorbeeld de lakverf van Koopmans.

Werkwijze: over een muurverf kan men direkt een (oliebasis) lakverf zetten. In het geval van nieuwe stuc is een grondverf (eventueel in dezelfde kleur) aan te bevelen, een grondverf dus zoals die gebruikt wordt voor hout en metaal. Aqualin satilin kan desgewenst direct over stuc.  Nooit rollen met een muurverfrol, pas de rol aan aan de verf: lakverfrollers dus (mohair, vilt, superfijne moltopren).

Let op! Echte zeep (zoals lijnoliezeep, groene zeep, natuurzeep) met een hoge pH-waarde kan als afbijt werken op olieverf, als bijvoorbeeld een klodder langdurig kan inwerken. Dit nadeel heeft een watergedragen coating niet.

- Transparante coating, watergedragen 2 komponenten: men kan ook 2-k vernis gebruiken, voor een hogere mechanische en chemische resistentie, zoals Rigo Skylt ultramat, Rigo 2 k mat of satijn of Traelyx naturel finish ; deze laatste is speciaal bedoeld als coating in bijvoorbeeld de keuken of op steenachtige vloeren. Skylt en Traelyx naturel finish zijn zo mat als (extra) matte muurverf en vallen dus het minste op. Lang voor dat het relatief gebruikelijk was muren te coaten i.p.v. te tegelen, verkochten we veelal de eerder genoemde 1 component Polyvine decorateurs vernis 1 komponent.  We hebben klanten die bijvoorbeeld na 8 jaar verhuizen en dit weer willen, dus er zijn zeker tevreden gebruikers hier van.  De huidige opties zijn dus sterker, de sterkere en supermatte variant op deze keuze is de Traelyx natural finish. De dekkende variant met gelijke sterkte als een transparante 2 komponenten-coating is de Nylo topcoat 2 k.

Let op! Een aantal op zich goede lakken zoals Hermadix vergeelt aanzienlijk. Ook een Rigostep 2 k vergeelt, hoewel minimaal. Op een witte ondergrond is dat niet mooi, op een beetje kleur valt de vergeling meestal niet op.

Let op! Een transparante coating over een kleur muurverf die meer krijt / vulmiddel en wat minder lijm bevat (krijtverf en de meeste matte muurverf) geeft een iets donkerder resultaat (dan het niet gecoate), de verf kleurt iets op. De meeste muurverf in een kleur wordt dus ietsje donkerder.

Let op! Een transparante zeer matte coating, zoals Skylt, over een donkere kleur kan witte banen, strepen geven. Het matteringsmiddel wordt dan onregelmatig zichtbaar. Traelyx naturel finish heeft daar geen last van, hoewel een zeer donkere kleur ultramat coaten een uitdaging blijft.

De laatste, sterkste opties zijn ook bruikbaar in de natte cel:

Traelyx Mineral Finish: De watergedragen, ultra matte transparante 2 k - PU die wel geschikt is voor het natte gedeelte van de badkamer, ook voor de vloer! Deze is natuurlijk ook inzetbaar op anderen ondergronden, als men ultramat en zeer sterk wil coaten.

2-componenten epoxy:  zoals Epoxy impregneer gevolgd door oplosmiddelhoudende 2 k PU (Nelfadur). Voor een keukenwand of achter een wastafel is dat een beetje zwaar geschut. Het is duurdere en lastiger bovendien door het echte 2-komponenten karakter. Als vervanging voor tegels in een natte cel moet men wel naar een epoxy-product of een systeem met andere zwaardere 2-k lakken, zoals de hierboven genoemde trae-lyx mineral finish. Let altijd op het totale systeem: de eventuele bouwplaat, het stucmateriaal, alle coatinglagen, de aansluitingen, de kit - alles moet zo goed mogelijk kloppen. N.B. en 2-k laag in een natte cel kan een mooi en duurzaam resultaat geven - verf is echter geen tegel! Er zijn vanuit de verffabrieken geen voorgeschreven gegarandeerde systemen die dus een  ondergrond voorschrijven i.c.m. een finish en hier een 'garantie' op geven, bij ons weten. Stucvarianten zoals Pandomo of het kalkgebaseerde Tadelakt in een natte ruimte zijn uberhaupt van zichzelf niet gegarandeerd probleemvrij, zo leren klantervaringen. Een coating kan dat niet zomaar allemaal oplossen. Wel maakt men dus, omdat de markt er is, tegenwoordig het product Mineral Finish, dat in principe specifiek beantwoord aan die vraag naar een ultramatte coating in de natte cel.

Dus: de coatings voor natte ruimtes worden door meerdere leveranciers geafficheerd, maar niet gegarandeerd - ook niet door ons. De ervaringen zijn in het algemeen zeker goed.  De ondergrondcondities en toepassing echter zijn voor ons niet te controleren en gezien de relatief extreme belasting - permanent vochtig en chemisch belast - is garanderen nooit mogelijk. Let op de juiste ondergrond, zojuist samengevat als bouwplaat, het stucmateriaal, alle coatinglagen, de aansluitingen, de kit.

N.B. accounts van vóór 10-2019 moeten helaas opnieuw worden aangemaakt (of bestel zonder account).

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 7,25 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar o.a. België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2024 Duller & Co | sitemap | rss