Welke soorten natuurlijke muurverf zijn er? Uitleg!

Artikel 1 van 42

- Natuurlijke Muurverf:

Een zinvolle uitleg over de verschillende natuurlijke muurverven kunnen we geven aan de hand van de verschillende bindmiddelen in de verf. Het bindmiddel, datgene wat de verf aan de ondergrond doet hechten, definieert het soort verf. Alle muurverf bestaat uit bindmiddel (de 'lijm' dus van de verf), pigment en vulstoffen (de dekking, kleur) en oplosmiddel (veelal water, waarin de lijm vermengd is en wat het geheel verstrijkbaar maakt). Duller voert in verf van elk denkbaar bindmiddel op de markt: kalk, caseine, leem, plantenzetmeel, waterglas (silicaat), olie-emulsie & Replebin.

De soorten natuurlijke muurverf:

- Auro Plantodecor en Auro Porseleinwit. Plantodecor is relatief nieuw: een top-product qua dekking, schrobvastheid en met een niet-vergelend bindmiddel (de 'lijm' van de verf). In Porseleinwit (iets minder dekkend en minder schrobvast dan Plantodecor, gewoon goede verf en wel voordeliger) is het oude bindmiddel ook vervangen door Replebin, het niet-vergelende bindmiddel bekend van Plantodecor. Kant en klare watergedragen producten, die net zo makkelijk verwerken als goede synthetische muurverven. Replebin is een door Auro (na een lang en gesubsidieerd research traject) ontwikkeld bindmiddel uit planten.

- Aquamarijn Maril. Dit is watergedragen lijnolie-emulsie muurverf. Deze vergeelt wel, dit is met name zichtbaar in donkere ruimtes bij lichte kleuren. Verder is het een fijn verwerkende verf. De Auro producten dekken in mijn ervaring net ietsje beter (Porseleinwit) tot beter (Plantodecor) dan de Maril. Kant- en klaar in emmers.

De ondergrond  voor Plantodecor, Porseleinwit en Maril moet aan dezelfde eisen voldoen als bij reguliere latex: poederende, niet wasbare lagen moeten worden voorgestreken (met Auro voorstrijk 301 of Maril voorstrijk). Zo ook sterker zuigende ondergronden. Oude, wel wasbare ondergronden dienen ontvet te worden, bijvoorbeeld met Soda.

Niet vergelend zijn ook caseineverf, lijmwaterverf, kalkverven en zuivere silicaatverf. Deze hebben wel iets meer gebruiksaanwijzingen nodig en zijn op de caseineverf en silicaatverf na niet vochtig reinigbaar.

Leemverf. Leemverf bestaat uit voornamelijk klei, in dekking en hechting geholpen door fijn marmerpoeder, plantaardige caseine en plantenzetmeel. Duller & Co voert de poedervariant van Kreidezeit, de kant- en klare visueel mooie leemverf van Tierrafino  en de nieuwe conserveermiddel vrije kant- en klare leemverf 331 van Auro. Leemverf is een zeer dampopen verf, in een mooie witte kleitint, íets minder wit dan "normaal" wit, zie de informatie bij het item in de webshop. De specifieke verwerking lijkt erg op die van lijmwaterverf en caseineverf.

Kalkverf. Echte kalkverf bevat louter kalk als bindmiddel. In enkele gevallen wordt de kalk ondersteund door caseine of plantaardige celstof. Er zijn ook kalkverven (zoals Corical) die wel wat plastic-bindmiddel (gemodificeerde PVA) bevatten, dit zijn wel kalkverven maar geen natuurverven. Krijtverf is geen kalkverf, maar een decoratieverf met veel vulmiddel (krijt) en een op kunststof-dispersie gebaseerd bindmiddel - krijtverf is dus geen natuurverf. Krijtverf wordt egaal (tenzij men er technieken mee toepast), een kalkverf  in kleur wordt in principe nooit egaal. Kalkverf (Duller Kalkverf, Auro Kalkverf, Corical Kalverf) is zeer ademend en damp-open, actief schimmelwerend en decoratief.

Relevante kalkverven in ons assortiment zijn:

-Onze eigen kalkverf-serie: een lijn kalkverf op kleur, natuurlijk ook beschikbaar in wit.  Echte natuurzuivere kalkverf, goed dekkend (voor zover men daarover kan spreken met een effect).

-Auro veegvaste witkalk 326: ouderwetse, goede kalkverf van Auro in wit. Ook een goede dekking.

-Auro antischimmel muurverf 327: een specifiek op schimmelwering samengestelde kalkverf. In principe is alle kalkverf door zijn hoge pH-waarde schimmelwerend.

-Auro 344 professionele kalkverf. Voor binnen en buiten.

-Kreidezeit kalkverf (binnen en buiten) , dekking op basis van marmermeel, tenminste 10 jaar oude putkalk en porseleinaarde. Fijne kalkverf, goed dekkend, 100% natuurlijk.

Kalkverf is in principe bedoeld voor muren, maar kan ook op onbehandeld hout toegepast worden - echter met een specifieke gebruiksaanwijzing / kenmerken.

Kalkverf kan op muren ook voorzien worden van een coating, wil men een wasbare finish creeren. Dit bijvoorbeeld bij toepassing achter het aanrecht. Het matte karakter blijft het meest behouden met Naturel finish. In weerwil van de naam: dit is geen natuurlijk product. Een natuurlijke, echt wasbare laag is nog niet voorhanden over kalkverf. Was en zeep schieten hierin tekort. Een natuurlijke blanke lak kan niet: deze zijn altijd op oliebasis (ook al zijn ze watergedragen) en vergelen en verzepen - en dan meestal bladderen - vanwege de hoge pH-waarde van de kalkverf.

Op muren is het aanbevelenswaardig een zo regelmatig mogelijke ondergrond te hebben, qua kleur en zuiging. Op een te dichte ondergrond heeft kalk geen goede hechting. Geschikte ondergronden zijn: met caseinevoorstrijk behandelde gipsstuc, oude kalkverf, corifondo-kalkvoorstrijk of eenvoudige maar prima watergedragen muurverf (geen olie-emulsie natuurverf en geen hoogwaardige acrylaat supersigma o.i.d.),de meeste krijtverven.

Kalkverf krijgt de volle dekking of de uiteindelijke kleur pas als het water uit de verf verdampt. Gekleurde kalkverf wordt vaak vele tinten lichter dan dat ze in natte vorm is. Doordat verschil in laagdikte verschil in kleur geeft, moet men kleuren (behoudens wit/zeer lichte tinten) wel met de kwast opbrengen. De meest geschikte kwast is een brede spalter of eventueel een zeer goede kwaliteit blokkwast. Gebruikt men een roller, dan ziet men rollerbanen- dit is doorgaans niet aantrekkelijk. De meest eenvoudige techniek is het aanbrengen van de verf van boven naar beneden. Het kalkverf-effect zal dit dan laten zien. Doe bij voorkeur een test op de kleinste muur, of bijvoorbeeld een groot stuk karton, gipsplaat. 2 lagen geeft meestal het meest rustige effect. De tweede laag mag vaak sterker met water verdund worden aangebracht: de eerste laag vormt een vrij sterk zuigende laag, zodoende verwerkt een onverdunde kalk als tweede laag meestal te stroef. Zeer sterk verdunnen met water leidt tot meer "wittige waas", dit kan aantrekkelijk zijn.

Let op! Kalkverf laat zich niet plaatselijk bijwerken, dit is altijd zichtbaar. Kalkverf is niet wasbaar. Voor de preciezen onder u is deze verf wellicht minder geschikt.

Let op! Kalkverf is sterk alkalisch, het dragen van een (veiligheids)bril wordt aangeraden. Overigens is het verdere karakter zeer geur- en emissiearm tot vrij.

Let op! Zuigingsverschillen in de ondergrond (bijvoorbeeld vulmiddel-plekken) kunnen weer zichtbaar worden in de kalkverf.

Caseineverf: caseine is 1 van de oudste bindmiddelen van verf. Dit melk-eiwit, of tegenwoordig ook wel het equivalente eiwit uit plantaardige bron, vormt in droge vorm een behoorlijk sterk bindmiddel daar het slecht in water oplost (vrij watervast en hard). Gebruik is bekend van de oude grieken tot bijvoorbeeld de kalk-caseinefresco's van Michelangelo. Deze verf bieden wij in poedervorm van Kreidezeit.

Nieuw is het vega-bindmiddel voor volle kleuren., waarmee van droge pigmenten dekkende, volle intense kleuren gemaakt kunnen worden (mengen met witte verf geeft natuurlijk alleen pastel-achtige tinten, lichte kleuren).

De dekking van de witte vega-caseine van Kreidezeit komt pas tot uiting zodra het water verdampt: de vulmiddelen zijn transparant als ze vochtig zijn. Bij Kreidezeit is het dekkend vulmiddel fijn marmerslijpsel. Dit levert een mooie kleur wit op (oogt "gewoon" wit, maar is toch wat zachter dan titaanwit). Het wat harde karakter van het bindmiddel - het is geen elastisch plastic  - geeft bij meerdere lagen of een te dikke laag iets eerder risico op een barst (dus gewoon normaal schilderen en niet te lang op 1 plek rollen/kwasten).

Er valt echter zeer goed mee te schilderen. De verf is erg milieuvriendelijk, dekt goed en is behoorlijk sterk. Doordat men het in poeder koopt is er ook zekerheid dat er niets uit verdampt behalve het zelf toegevoegde water. Dit water (in gewichtsdelen in "gewone" goede muurverf meestal zo'n 35%, in volume zo'n 61%) hoeft ook niet vervoerd te worden van fabriek naar winkel naar eindgebruiker. Dat scheelt een hoop diesel.

Lijmwaterverf (Kreidezeit): De lijm/het bindmiddel in deze verf is plantenzetmeel. Ook deze verf is transparant als ze nat is. Het devies is: niet te lang doorstrijken/rollen. De verf is zeer dampopen. Het is de natuurlijke variant van de hollandse ouderwetse "veegvast / plafondwit / witkalk" (hoewel er geen kalk in deze verf zit en zat). De verf is niet wasbaar, d.w.z. men wast de verf weg als men vochtig reinigt. Het voordeel is, dat men bijvoorbeeld bij plafonds met ornamenten deze niet dichtschildert in de jaren- middels wegwassen van de verf verliezen de contouren hun scherpte niet. Hoewel zeer spanningsarm, kunnen in de loop van jaren te veel lagen van deze verf ook gaan bladderen - op tijd een laag wegpoetsen is het devies. Zonder voorstrijk is deze verf niet overschilderbaar met een wasbare watergedragen muurverf.Voor natte ruimtes wordt eerder kalkverf aangeraden. In poedervorm, goed dekkend.

Silicaatverf. Kant en klare, zuivere minerale verf heeft als hoofdbindmiddel waterglas, meestal kaliwaterglas. Silicaatverf is echt goed dekkend, schimmelwerend en reinigbaar. Silicaatverf kan in principe op alle zuiging vertonende maar vaste ondergronden toegepast worden, zoals gips, leem, latex, beton en kalk. Silicaatverf heeft een hoge pH, voorzichtig verwerken. We voeren de Skyn silicaat verven (zie onder dit overzicht) voor binnen en buiten, daarnaast heeft Auro een silicaatverf

MA 22 - Di 23 - WO 24 april: winkel dicht / alleen verzendingen en afhalen

N.B. accounts van vóór 10-2019 moeten helaas opnieuw worden aangemaakt (of bestel zonder account).

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 7,25 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar o.a. België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2024 Duller & Co | sitemap | rss