Boenwas vast klassiek.

€ 12,70

Echte traditionele vaste boenwas, alleen bestaande uit bijenwas, carnaubawas, gomterpentijn en pigment (gekleurde versies).
Vaste boenwas bevat minder verdunning dan vloeibare was (daarom is ze vast): men koopt dus meer was voor het geld.
Was kan in principe over ieder oppervlak gezet worden: zowel over kaal hout als dun over geverfde/gelakte oppervlakken.
De glans van was kan varieren van vrij dof tot glanzend, afhankelijk van laagdikte en het opboenen. Wel geeft een was altijd een natuurlijke glans.
Was is niet heel sterk: oppervlakkig is een waslaag vocht- en vuilafstotend en antistatisch. Echter, de was is ook vocht- en warmtegevoelig. Vergelijk met schoensmeer: een buitje betekent opnieuw boenen. Was is dus voor buiten niet geschikt, hooguit als periodiek onderhoudsmiddel (denk aan het in de was zetten van de boot of auto).

Men kan was ook in diverse patineertechnieken gebruiken. Aparte of aangepaste kleuren krijgt men door was met pigment (droog of zelfs universeel pigment) te mengen. Gekleurde was over matte verf is een goed te sturen patin: met blanke was is de hoeveelheid kleur te controleren.
Ook een sandwich van: krijtverf dekkend- hier en daar was met staalwol onregelmatig aanbrengen-dekkende krijtverf- geeft een goed dramatisch effect. Alle lagen onderling laten drogen, dan met wat extra was over de laatste laag krijtverf. Daar waar de was zat zal de ondergrondkleur te voorschijn komen.

Artikelnummer: 7003

goto top of page