Rigo Step Grondlak naturel en warm

Vorige Artikel 14 van 19 Volgende
€ 24,75 (inclusief btw)

Rigo Step isolerende niet vergelende grondlak, in 6090 naturel of 6130 warm.

Het gebruik van 1 laag grondlak kan gunstig uitvallen op wat grotere vlakken. De eerste laag lak 'verdwijnt' grotendeels in het hout, maar is natuurlijk nodig voor de laagopbouw. Een grondlak is een wat voordeliger type - de focus is niet op eindsterkte - maar op aanzetloos verwerken en isoleren.

De meeste mensen zullen kiezen voor 6090 naturel - dat houdt het hout licht. Voor het allerminst opkleurende effect, dus de meest lichte kleur (en de meeste UV-filter -ook licht op den duur) kies Skylt. Wilt u dat de houtgloed meer verdiept, kies Step grondlak warm 6130. Het verschil is in onze testen overigens best gering. De warm 6130 kleurt niet warmer op eiken of naaldhout dan de gewone Step 1 k (of 2 k) matte lak.

Rendement: plm. 10 -12 m2 / liter (vanaf 8m2/l , sterk afhankelijk van de zuiging natuurlijk).

Werkwijze:

ONTVETTEN - Indien nodig: ontvetten met een zeer lichte oplossing van bijvoorbeeld Stmarc of een andere verfreiniger. Op eiken alleen met "technische'' ontvetter werken, zoals alcohol of thinner.

VOORSCHUREN - Normaliter wordt voorgeschuurd met P 120 - bij schoon, nieuw hout kan dat handmatig en voldoet oppervlakig schuren. Nieuw hout heeft meestal een 'machineslag', een fijn streeppatroon dwars op de plank is zichtbaar. Wil men dit niet meer zien, dan dient machinaal met een wat groffere korrel geschuurd te worden - zoals eerst P80, dan naschuren met P120. Schuurstof verwijderen.

LAKKEN - De grondlak schudden, uitgieten en relatief vol aanbrengen met rol of kwast - probeer niet dunner, liefst iets voller te werken dan 12m2 per liter. De wit-achtige kleur verdwijnt bij het drogen. Droog na 1 uur, overschilderbaar na 2-3 uur. Let op, niet (grond)lakken als de luchtvochtigheid boven de 80-85% zit. Het vocht kan dan niet snel genoeg verdampen.

SCHUREN NA DE GRONDLAK - Voor de hechting van de lak is schuren niet nodig.  Echter, de vezel van hout komt meestal op (het voelt ruwer en onprettig aan) na een behandeling met watergedragen (grond)lak. Er wordt wel geadviseerd te 'wateren' voor de grondlak. Dit is eerst licht bevochtigen van het hout met een doek, dan kan de hierdoor opgekomen houtvezel na minmaal plm. 30 minuten weg geschuurd worden. De navolgende lak ruwt het hout vervolgens minder op. Dit wateren kan goed werken bij naaldhout. Voor eiken echter raden we het wateren sowieso af. Eiken kan vlekken geven door reactie met water.

Rigo raadt schuren na de eerste laag af. Met de volgende reden: men schuurt te snel door de laag of m.n. de kantendekking. In onze ervaring valt dat enorm mee, zeker als men handmatig schuurt - met de hand tussen schuren raden wij aan. Het hoeft immers maar zeer oppervlakkig om die houtvezel kwijt te raken. Als men zich een beetje inzet, voldoet 1 minuut voor 4 m2. Voor het tussen schuren gebruik schuurpapier P220 tot P280.

Men kan dus ook na de tweede laag (de eerste laklaag na de grondlaag) gaan schuren, zoals Rigo adviseert. De mate van opruwing varieert sterk met de kwaliteit van het hout / de houtsoort. Beuken is hard maar ruwt sterk op (is ook zeer zuigend), naaldhout ruwt meestal niet sterk op, goedkoper lamelparket eiken ruwt vaak sterker tot zeer sterk op, massief eiken soms bijna niet. Voel na de eerste laklaag (of grondlaklaag) hoe het hout aanvoelt. Schuur oppervlakkig (p220-P280) tot dit weer glad en prettig aanvoelt.

2E LAAG / EERSTE LAKLAAG: kies voor de kwaliteitsproducten van Rigo, zoals de Rigo Step 1 k lakken of de Step 2 k lakken.

N.B. accounts van vóór 10-2019 moeten helaas opnieuw worden aangemaakt (of bestel zonder account).

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 6,95 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2023 Duller & Co | sitemap | rss