Auro muur grondlaag 301

€ 23,00

Auro muur grondlaag 301, de nieuwe voorstrijk van Auro. De grondlaag 301 bestaat uit replebin en celstof in water. Replebin is het nieuwe plantaardige bindmiddel van de Auro muurverven.

Sterker of onregelmatig zuigende ondergronden hebben veel baat bij een voorstrijkmiddel. Onder de Auro Porseleinwit of de Auro Plantodecor ligt deze voorstrijk voor de hand.

VERDUNNEN MET WATER, 1:1. De 2 liter-can is goed voor plm. 40m2 en de 5 liter voor zo'n 100m2. Gelijkmatig aanbrengen met kwast en/of rol, overtollig product (dat niet in de ondergrond zuigt) voor droging volledig afnemen/inwrijven. Een normaal tot sterk zuigende ondergrond zal het product gewoon absorberen.

Het nut van een voorstrijk uitgelegd:

Een muurverf bestaat uit de volgende hoofdbestanddelen;

-lijm / bindmiddel (dit lijmt de vaste bestanddelen op de ondergrond en op elkaar),

-pigment/vulmiddel (dit geeft de dekkende kleur) en

-oplosmiddel/drager (met name water in veel muurverven).

De lijm zit opgelost in het water, het pigment en het vulmiddel niet; dit zijn onoplosbare deeltjes. Op een zuigende ondergrond (zoals beton, gipsplaat, gipsstuc) schiet een deel van het oplosmiddel met de lijm  weg in de ondergrond. De dekkende deeltjes pigment en vulmiddel blijven op de ondergrond liggen, dit is immers vaste stof die niet oplost. De verflaag op het oppervlak bevat daardoor minder lijm, een deel zit immers in de ondergrond. Een tweede laag van hetzelfde product (bijna altijd noodzakelijk op een nieuwe ondergrond) bevat wel de hoeveelheid lijm die de verf van origine moet hebben. Hierdoor komt een laag met meer lijm op een laag met deeltjes die minder lijm bevat. Deze laag met meer bindmiddel en dus spanning in de laag is "zwaarder", trekt als het ware aan de lossere deeltjes er onder.
Als gevolg hiervan is de hechting niet optimaal. Een schilderstape bijvoorbeeld op de laag zorgt sneller het meetrekken van de hele verflaag. Als men eerst voorstrijkt (voorlijmt), dan blijft de lijm van de verf daar waar de lijm moet zitten: in de verflaag.

Naast deze functie is ook het egaliseren van de zuiging vaak wenselijk. Soms krijgt men, ook met meer dan goede verf, een plafond of wand maar niet strak - terwijl het na de eerste laag al behoorlijk goed er uit zag. Dit kan dan zijn omdat men voortbouwt op zuigingsverschillen en dus verflaagdikte / lijmverschillen in de laag. Tenslotte kan ook een licht poederende of anderzins minder stabiele ondergrond  verlijmd worden door voorstrijk, hoewel Auro 301 dat in iets mindere mate zal doen.

Artikelnummer: 00123-2

goto top of page

gerelateerde producten